Genki Hälsa - Anki går vidare mot nya utmaningar!

Musarm botad med Seitai-behandling

Symptom

Efter att under ca en månads tid ha suttit långa perioder vid datorn, utan avbrott, började det värka i min högra överarm. Först kändes det som att det kliade i armen, under huden. Därefter svullnade mittenpartiet av överarmen och det kändes varmt och ömt. Att det kunde vara musarm var inte min första tanke. Jag hade inte ont i axlarna, nacken eller handleden som jag hade hört att många andra klagade över.

Jag kontaktade en allmänläkare, som trodde att jag hade fått någon ytlig inflammation av ett myggbett eller liknande. Men jag var inte övertygad. Det kändes som att det satt längre in i armen, inte ytligt på huden.

Några månader till passerade och värken i armen fanns kvar. Ibland mindre, ibland mer. Jag satt fortfarande mycket vid datorn, och jag kände att jag började kompensera min onda arm med att spänna andra delar av kroppen och min styrka i högerarmen försvagades. Jag började få ont i ryggen, vid skulderbladen, i svanken, och det spreds sig sen ända ner till höften.

Det var då jag kontaktade Anki Rune som jag visste utbildade sig inom Seitai.

Behandlingen

Det kändes skönt att någon äntligen ordentigt klämde och kände där det gjorde ont. Allmänläkaren hade ju knappt rört armen! Anki fann direkt mina ömma punkter, både på armen och på ryggen. Hon kunde också tydligt känna och se att min styrka i högerarmen var mycket försvagad. Den hängde som alldeles lealös. Hon tryckte på de ömma punkterna och jag kunde känna hur det liksom strålade ut i alla berörda leder.

Efter behandlingen kände jag att musklerna var totalt avslappnade. Anki påpekade att jag kunde ha ont efter behandlingen, att det var alldeles normalt, och de första två dagarna var jag svag och trött i ryggen. Jag var t o m tvungen att ligga och vila i soffan lite då och då. Men sedan försvann det och styrkan i ryggen kom tillbaka.

Min värk i armen försvann inte helt efter första behandlingen, men jag kände mig mycket mer avslappnad i hela ryggen och armen. Styrkan i högerarmen kom sakta tillbaka.

Efter tio dagar fick jag den andra behandlingen. Anki tryckte på ungefär samma ställen, men både hon och jag kände tydligt att armen och ryggen hade förbättras. Även efter den andra behandlingen kände jag mig svag i ryggen, men det gick över efter 1-2 dagar. Svullnaden, värken och ömheten i min högerarm försvann helt efter andra behandlingen. Jag kände mig så gott som botad.

Efter ytterligare två veckor fick jag min tredje behandling. Jag kunde fortfarande känna att jag hade en del ömma punkter i armen och ryggen när Anki tryckte, men skillnaden var enorm från den första behandlingen. Efteråt kände jag mig lite svag i musklerna, precis som efter de andra behandlingarna.

Jag kan konstatera att min musarm har försvunnit efter tre behandlingar. Jag kan fortfarande känna av armen något om jag sitter hela dagar vid datorn, men det är inte värre än att det går över så fort jag tar en paus, eller växlar musen mellan höger och vänster arm. Jag har också försökt förbättra min arbetsplats, med att sitta bättre, och ha bättre vinkel och stöd för handleden.

Charlotte Banning, maj 1999